Wereld Prematuren Dag; deze vragen stel je niet tijdens kraambezoek

Vandaag, 17 november is het Wereld Prematuren Dag. Een moment waarop ik ouders van couveuse kinderen aan het woord laat. Deze lijst met “Vragen die je niet stelt tijdens kraambezoek” kreeg ik van een vader en wil ik graag met jullie delen.

Vorig jaar deelde Joyce hoe haar tweeling met 30 weken is geboren. Haar verhaal kun je nog steeds teruglezen.

Dit is een wat langer Blog, maar wel speciaal voor de familie, vrienden en collega’s van ouders van couveuse kinderen. Speciaal voor jullie. Lees het goed, want het gaat jullie echt helpen….enne gefeliciteerd hè, met de kleine!

Kinderen die te vroeg zijn geboren, kunnen nog niet meteen mee naar huis. Helaas. Hun lichaampjes zijn nog niet “af” en met behulp van een couveuse, medicatie, speciale voeding en begeleiding, zullen deze kinderen moeten groeien naar een volwaardige baby. Helaas kunnen jullie dan nog niet meteen op de kraamvisite, nog even wachten….

Soms duurt dit nog maanden, maar ach, jullie geduld zal echt worden beloond. Dan maar feliciteren via Facebook, WhatsApp, SMS, telefoon of via de kersverse opa’s en oma’. Maar, wat zeg je dan?

Weet je, je kan veel tegen ons kersverse couveuse ouders zeggen, maar denk wel even na. Ondanks dat alles goed bedoeld is en met een positieve gedachte, komt dit bij ons niet altijd zo over. De achtbaan waar we in zitten, voorkomt dat wij jullie positief bedoelde opmerkingen, vragen en reacties ook zo ervaren.

“Wat fijn dat je de laatste 10 weken zwangerschap niet hoeft mee te maken, dan zijn namelijk de zwaarste weken…..”

En nu ga ik jullie helpen! Ik ben namelijk een ervaringsdeskundige en ga jullie vertellen, wat jullie vooral NIET moeten zeggen.

De TOP 10 opmerkingen en vragen die je NIET geeft en NIET stelt aan verse couveuse ouders. Deze vragen zijn niet verzonnen, maar hebben couveuse ouders echt gehad!

Processed with MOLDIV
Wat fijn….

1. “Wat fijn dat je de laatste 10 weken zwangerschap niet hoeft mee te maken, dan zijn namelijk de zwaarste weken…..”

Heb je dat nou echt hardop gezegd? Inderdaad wat is dat prettig zeg, daar heb ik niet bij stil gestaan. De situatie waar we nu inzitten de aankomende weken, misschien maanden is veel beter. We gaan onze kleine held keihard voor zijn leven zien vechten, tegen elke bacterie en infectie waar normaal geboren kinderen geen last van krijgen. We mogen ons eigen kind zelfs niet aanraken en alleen bekijken in een glazen doosje. Zo fijn mijn kind te zien groeien in dat doosje, in plaats van te voelen in mijn buik. Kijk maar op foto 1 hoe geweldig wij het nu hebben in het ziekenhuis…..

Processed with MOLDIV
Agossie…

2. Je krijgt deze foto ge-appt en je reageert als volgt:”Agossie wat lief, en ze ziet er zelfs al bijna normaal uit! Je ziet er bijna niets aan!”

Allereerst: Ons kind heeft er vanaf dag één normaal uit gezien. Dit is ons kind, ons alles, onze fruts, prul, proppie, inieminie, onze grote kleine held die alles overwint om te kunnen leven.

Processed with MOLDIV
Misgegaan?

3. “Sjee, wat is er misgegaan?”

Oooo wat een fijn dat je dat vraagt. Dat spookt namelijk elk uur dat we bij de couveuse zit namelijk ook door ons hoofd. Meestal is een vroeggeboorte niet te verklaren, het gebeurt gewoon. Wij hebben al zo’n ontzettend schuldgevoel, fijn dat je het er nog even harder in duwt…..

Processed with MOLDIV
Wat fijn!

4. “Wat fijn dat je toch bij je kind kan blijven slapen in het Ziekenhuis….”

Nee, inderdaad. heel fijn…. op een te dun matras, met alleen maar alarmen van mijn eigen en andere kinderen elke 10 minuten. Bijna elke dag een noodsituatie met een hartmassage, huilende ouders in een ruimte vol onrust, wanhoop en paniek. Elke 3 uur kolven, achter een gordijntje, om vervolgens die paar milliliter moedermelk via een sonde door de neus van mijn kind te zien gaan…. zo fijn!

Processed with MOLDIV
Wat erg!

 

5. “O wat erg! gaat je kind het wel halen?”

Hier ga ik even niet op reageren. Iedereen die dit nog ‘s vraagt krijgt een lijfstraf van me…..

 

Processed with MOLDIV
Infectie?

6. “Infectie zeg je? Ach, die van mij zijn ook heel verkouden altijd. Is goed voor de weerstand, let op, worden ze alleen maar sterker van…”

WAT?! Mijn kind gaat dood bij de kleinste griepinfectie. Zijn longen begeven het, zijn hart stopt ermee. Waarom denk je dat mijn handen er zo uit zien. Dat komt omdat ik elke dag 120.000 keer mijn handen moet ontsmetten!!! Mijn zoon weegt nog geeneens twee kilo! Zeg dit nooit meer, sterker denk het niet eens!

Processed with MOLDIV
Gedoe!

7. “Sjee, wat een gedoe…. nemen jullie nog wel een tweede denk je?”

Kijk… wij konden al niet eens normaal zwanger worden, na jaren proberen hebben we gekozen voor IVF/ICSI. We waren eindelijk zwanger en na twee miskramen is nu de kleine ook nog te vroeg geboren…. En we hebben het er allemaal voor over gehad! Onze kleine grote held gaat het gewoon redden! Denk je nu echt dat we NU zitten te denken aan tweede? We zijn al blij als onze eerste er straks nog is!

Processed with MOLDIV
Inhalen?

8. “Ze heeft een flinke achterstand lees ik, gaat ze dat nog inhalen?”

Even in mijn glazen bol kijken! Hoe weten wij dat nou? Wisten jullie met jullie “gewoon geboren” kind wanneer hij ging lopen, praten of zingen? Nou, wij dus ook niet….

 

Jouw kind die zo ziek is, dat hij in coma wordt gehouden om de zoveelste infectie te laten overwinnen.

Processed with MOLDIV
Wij eten wat jullie meemaken!

9. “Sterkte mensen, we weten precies wat jullie meemaken…”

Eh nee, dat weten jullie niet. Sterker, dat weet niemand! Elke achtbaan is een andere, ieder leed is iemands leed. Je weet het niet, omdat je hier nu niet bij de couveuse zit te kijken naar je eigen kind. Jouw kind die zo ziek is, dat hij in coma wordt gehouden om de zoveelste infectie te laten overwinnen. Zojuist is een cardioloog langs geweest om te zeggen, dat er een kans is op een hartprobleem. Het zoveelste infuus is zojuist gesprongen en er zijn geen goede adertjes meer om een nieuwe te prikken. Zijn drain bij zijn hersenen werkt niet goed. Hou op mensen, jullie weten niet wat we meemaken, sterker, we weten het zelf niet eens!

10. “Wow, wat jullie doen is echt knap, ik zou dat echt niet kunnen!”
Onzin, als dit jouw kind zou zijn geweest, had je er ook alles aan gedaan om je kind beter te zien worden. Ik had ook niet verwacht dat ik dit zou kunnen, we doen het gewoon. Onze kleine is een keiharde vechter, een superheld! Als wij hem niet een beetje kunnen ondersteunen met positieve energie dan verliezen we hem! Dit doet iedere ouder voor zijn kind, jij dus ook!

Bovenstaande is helaas niet verzonnen, dit is allemaal echt gebeurd. Verhalen van couveuse ouders. Vragen die echt zijn gesteld…. en ik kan er nog wel 100 opschrijven.

Weet je niet wat te zeggen?
Help ons ouders met positieve energie, en weet je het echt niet te zeggen…. zeg dat dan gewoon. We hebben jullie begrip en bewustwording nodig van de wereld waar we ons in begeven. Geef ons de ruimte, tijd en energie om bij ons kind te laten zijn. Help ons met de boodschappen, oppassen op andere kinderen, huishouden en alles waar we nu geen tijd voor hebben, dan helpen jullie ons dan echt! We zitten namelijk bij een couveuse en dat is de enige plek waar we willen zijn nu!

En zijn we straks thuis, nee, ook dan zijn onze kids nog helemaal niet beter. Ook hier gelden de NICU regel. Dus gewoon je handen wassen en niet weer zeggen “Ze zijn nu toch thuis? Alles is nu goed….”

Ben jij ook couveuse ouder en heb je ook zulke vragen gekregen of juist hulp waar je echt iets aan had, deel het dan onder dit bericht. 

Wereld prematurendag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s